Narzędzia osobiste
Jesteś w: Start > Centrum prasowe > Aktualności > Wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę bloku gazowo-parowego w Elektrociepłowni Żerań

26-10-2017

W środę, 25 października 2017 r., odbyło się uroczyste wmurowanie symbolicznego kamienia węgielnego pod budowę nowego bloku gazowo-parowego w Elektrociepłowni Żerań, który będzie najnowocześniejszą jednostką gazowo-parową w Polsce.

Wizualizacja Bloku gazowo-parowego Ec Żerań

Nowy blok gazowo-parowy budowany dla Elektrociepłowni Żerań należącej do PGNiG TERMIKA
to strategiczna inwestycja energetyczna dla aglomeracji warszawskiej  i trzeci strategiczny projekt energetyczny Polimex-Mostostal dla polskiej energetyki.

Projekt realizowany będzie przez konsorcjum Polimex-Mostostal S.A., Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe Gmbh, Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd oraz Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe Ltd. Podpisana w czerwcu br. umowa pomiędzy Konsorcjum, a PGNiG TERMIKA obejmuje dostawę
i montaż w Elektrociepłowni Żerań bloku gazowo-parowego o mocy elektrycznej w granicach od 420 MWe do 490 MWe netto i maksymalnej mocy cieplnej 326 MWt wraz z instalacjami i obiektami pomocniczymi.

Zakres prac realizowanych przez Polimex-Mostostal to przede wszystkim przygotowanie projektu podstawowego, projektu budowlanego wykonawczego (w zakresie Polimex-Mostostal)
i projektu zamiennego wraz z wykonaniem wszystkich robót budowlanych. W zakresie Polimex-Mostostal jest również dostawa i montaż instalacji i systemów pomocniczych (BOP), montaż kotła odzysknicowego i turbiny gazowej. Polimex-Mostostal przygotowuje i zarządza placem budowy bloku gazowo-parowego na Żeraniu.

„Cieszy nas fakt, że poprzez realizacje tej budowy będziemy mieli swój wkład w poprawę bezpieczeństwa energetycznego aglomeracji warszawskiej i poprawę jakości powietrza dla jej mieszkańców. Kompetencje i unikalne wieloletnie doświadczenie Polimex-Mostostal w połączeniu
z profesjonalnym wsparciem technologicznym
Mitsubishi Hitachi Power Systems jest gwarantem, że inwestycja będzie naszym wspólnym sukcesem.” – powiedział Andrzej Juszczyński wiceprezes Polimex-Mostostal S.A.

Realizacja inwestycji przewidziana jest na lata 2017-2020. Budowa zostanie przeprowadzona
w formule EPC – projektowanie, kompletacja dostaw, realizacja pod klucz. Wartość kontraktu na dostawę i montaż w Elektrociepłowni Żerań bloku gazowo-parowego to 982,11 mln zł i 111,93 mln euro, z czego na Polimex Mostostal przypada 381,3 mln zł. Wraz z kontraktem, zawarta została długoterminowa, na okres 6 lat, umowa na świadczenie usługi serwisowej. Jej koszt nie jest zawarty w budżecie inwestycyjnym projektu.

„Mamy fachową, dobrze wykwalifikowaną kadrę, unikalne doświadczenie w realizacji inwestycji
w formule EPC, liczne referencje i potencjał produkcyjny co czyni z nas Partnera godnego zaufania, który potrafi sprostać takiemu projektowi jak budowa bloku gazowo-parowego dla Stolicy
.” – dodał Przemysław Janiszewski wiceprezes Polimex-Mostostal S.A.

Akcje Dokumentu